ΒΙΠΕ ΣΙΝΔΟΥ ΟΤ 53Β, Θεσσαλονίκη 57022 2310 797262 Info@agrocure.com

Η μαύρη κιλήδωση της τριανταφυλλιάς

Το αίτιο αυτής της πολύ γνωστής και διαδεδομένης παγκοσμίως ασθένειας της τριανταφυλλιάς είναι ο μύκητας Diplocarpon rosae (Marssonina rosae). Είναι η πιο κοινή και σοβαρή ασθένεια της τριανταφυλλιάς. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα την άνοιξη καθώς ευνοείται από τις ανοιξιάτικες δροσιές, βροχές και την υγρασία στα φύλλα. Αντίθετα οι ψηλές θερμοκρασίες του Ιούνη, Ioύλη και Αύγουστου και η ξηρασία σταματούν την ανάπτυξη του μύκητα.

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι μικρές καφέ-μελανές στρογγυλωπές κηλίδες στην επάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες σταδιακά επεκτείνονται. Τα προσβεβλημένα φύλλα ενδέχεται να κιτρινίσουν τελικά και να πέσουν φαινόμενο που αρχίζει από τα παλιά φύλλα της βάσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κηλίδες παραμένουν μικρές και τα φύλλα παραμένουν στο φυτό. Ένα άλλο σύμπτωμα μπορεί να είναι η εμφάνιση μικρών μωβ-μαύρων κηλίδων στους τρυφερούς βλαστούς. Τα σοβαρά προσβεβλημένα φυτά ενδέχεται να χάσουν το περισσότερο φύλλωμά τους και να παραμείνουν καχεκτικά και ευάλωτα σε άλλες αντίξοες συνθήκες.

Καταπολέμηση:

  1. Αφαίρεση και καταστροφή των προσβεβλημένων φύλλων και βλαστών. Επίσης απομακρύνετε και όλα τα μολυσμένα πεσμένα φύλλα
  2. Κρατείστε το φύλλωμα στεγνό κατά συνέπεια μη ποτίζετε με καταιονισμό
  3. Μυκητοκτόνα: prochloraz, penconazole, difenoconazole, potassium phosphonate, chlorothalonil, χαλκούχα μυκητοκτόνα, mancozeb, θείο, thiophanate methyl, ziram.

Κείμενο & φωτογραφίες: Αριστείδης Χλωρίδης

Αφήστε ένα σχόλιο